Näitleja, laulja ja kirjanik Inga Lunge armastab küpsetada koos lastega ja kindlasti hea tujuga – emotsioon läheb ju koogi sisse ja kes siis halva-tuju-kooki-tahab!
Inga: „Minu jaoks annab küpsetamine võimaluse end loominguliselt väljendada. Ja kindlasti on küpsetamine, eriti millegi magusa valmistamine, emotsiooni jagamine. Olen püüdnud ainult siis koogiteo ette võtta, kui mul on hea tuju, sest usun, et tegija emotsioon jõuab toidu sisse. Halva tujuga ei tule midagi välja! Õnneks ma olengi enamasti mõnusas meeleolus, nii et polegi vaja oodata mingit erilist hetke, et küpsetama hakata.
Koogitegu kui tegevus ise on ju hästi tore – taigna segamine, eriti sõtkumine, pluss kõik need lõhnad, värvid, taigna tekstuur ja maitsed loovad mõnusa meeleolu. See hea tunne on pärit lapsepõlvest – mäletan, kuidas ema köögis küpsetas… ja taigna- või kreemikausi võisid lapsed pärast puhtaks limpsida!
Lastega koos köögis
Meie pere köök Karlovas on väike ja terve pere koos süüa valmistama ei mahu. Sellest hoolimata olen lapsed teadlikult titast peale söögitegemise juurde appi võtnud. Eriti poja – et tal ei oleks hirmu söögitegemise ees ja kasvaks julgus köögis katsetada. Hea on näha, et see on vilja kandnud – nüüd, kui Rasmus on 16, teeb just tema jõulude ajal perele pasteeti ja ahjuliha. Noraga (8) on sama – ikka köögis kaasas, ikka jõukohaseid asju tegemas. Algul on küpsetamine mänguline, aga sellest kasvab julgus ja kokkamisrõõm.
Mul on hea meel jagada oma lastega oma usku, et kui paned head asjad hea tujuga ahju, siis ei saa ju midagi viltu minna – kindlasti tuleb välja midagi maitsvat!
Ja muidugi – eks küpsetamisest saadav rõõm ole veel suurem, kui pärast kõik mõminal söövad ja kiidavad!
Kook, mis maitses nagu välismaa
Virsikukook-kohupiimakoogi retsept on üks vanimaid, mis minu retseptikogus on. Ema tõi selle omal ajal kaasa Soomest ja tegi seda kodus sageli – mäletan, et see maitses nagu välismaa! Tollal polnud poest veel torukohupiima saada, ema pidi kohupiima segama… Seda kooki olen oma perele ikka teinud, kui küpsetamistuju peale tuleb – see valmib lihtsalt ning on mõnusalt mahlane ja kerge.“
Virsiku-kohupiimakook
Põhi:
150 g võid
1 muna
1 dl suhkrut
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
400 g kohupiimakreemi (torus, maitsestamata)
100 g hapukoort
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
Kate:
virsikuviilud või -poolikud
Sega kokku taignaained ja eraldi täidiseained. Suru taigen kõrgete servadega vormi ja kalla peale täidis. Kõige peale lao virsikuviilud või -poolikud. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit.
Lase jahtuda, enne kui lahti lõikad, muidu valgub kohupiim laiali. Ja siis maiustama!