Raul Oreškini kardemonivahvlid

709

Peipsi-äärse Voronja galerii omanik, tARTu kunstipoe pidaja, kolumnist ja kirjanik Raul Oreškin on kardemonivahvleid küpsetanud nii innukalt, et need on saanud tema kunstigalerii üheks sümboliks.

Raul: „Vahvlite küpsetamine sai alguse Voronjas, kui Peipsiveerel galerii avasime. Külalised küsisid ikka kohvi ja väikest ampsu sinna kõrvale – pikk tee ju seljataga, kõht tühi ja toidukohti piirkonnas vähe. Kahju hakkas. Eks ikka tahad oma külalistele head elamust pakkuda ja tühja kõhuga ju näitust ei vaata. Leidsime kapist vana mulksukannu, Tartust tõime minu lapsepõlveaegsed vahvlirauad ja tegime aeg-ajalt siis kohvi ja vahvleid sinna kõrvale. Võib öelda, et vahvlite küpsetamine on minu jaoks külaliste galeriielamuse pikendamine. Omamoodi vastukingitus selle eest, et nad on pika tee ette võtnud ja Voronjasse näitust vaatama tulnud.

Vuntsidega vahvlimeister

Voronja maja oli esimestel aastatel üsna kehvas seisus, esimesel korrusel polnud isegi põrandaid, köögist rääkimata. Vett tuli tuua kaevust, ahju ja pliiti polnud ning pidime välja mõtlema, kuidas kodukohvik toimima panna. Vahvlite tegemine sobis kasinate oludega väga hästi, neid sai päikselise ilmaga isegi õunapuu all küpsetada. Jutud vuntsidega vahvlimeistrist levisid ning ühel hetkel, kui meil oli köök sisse seatud ja vesigi tuppa toodud, enam vahvliraudadest loobuda saanudki. Kardemonivahvlitest oli varesegaleriis saanud omamoodi sümbol.

Vahvlid teevad tuju heaks

Me oleme seitsme aastaga jaganud ilmselt rohkem kui 25 000 vahvlit. Päeval, kohviku menüüs, galeriikülalistele ja õhtul, enne sulgemist niisama külalastele või naabritele. Emotsionaalselt on kõige raskemad need päevad, kus vahvlirauad ei jaksa külaliste hulgaga toime tulla ja vahvlijärjekord venib pikemaks kui sooviks. Palju, palju parem tunne on näha, kuidas aknalauale seatud vahvlikuhjast võetakse lenduva tuhksuhkruga vahvleid – ja seda tehes lähevad näod muigvele! Mitte ainult lastel, vaid ka nende vanematel!

Kardemonivahvlid

4 muna
200 g suhkrut
250 g võid (võib isegi rohkem panna, siis tulevad vahvlid krõbedamad)
1 l piima
500 g jahu
0,5 sl soola
1 sl kardemoni (kuhjaga)
1 sl vaniljesuhkrut (kuhjaga)

Vahusta munad suhkru, soola, kardemoni ja vaniljega. Lisa eelnevalt pliidil üles sulatatud või. Seejärel lisa vaheldumisi piim jahuga. Lase taignal 20 minutit seista. Aja lapsepõlveaegsed vahvlirauad kuumaks ja küpseta 30 hullutavalt lõhnavat ja krõbedat vahvlit. Ära hakka vahvleid millegagi täitma, nad on niisamagi head!