Toidufotograaf ja -stilist, Koogikontori perenaine Merilin Siimpoeg, kelle kireks on koogid, ütleb, et omatehtud kook on kõige armsam kingitus maailmas. Selle imelise Pavlova küpsetas ta oma isale.
Merilin: „Mulle meeldib küpsetamine kõige rohkem siis, kui saan katsetada ja luua midagi täiesti uut, kui mul on selle jaoks mõnusalt aega ega pea kiirustama. Küpsetamine on minu jaoks eneseväljendus ja looming. Looming küpsetamises tähendab lahenduste leidmist – vahel jõuan kohe tulemuseni, millega rahule jään, vahel pean retsepte ümber kohandama ja teise lahenduse leidma.
Jagatud maitsed
Tükike magusat teeb alati tuju paremaks, seega on omatehtud kook kõige armsam kingitus maailmas. See tähendab, et oled koogi valmimisse andnud oma väärtuslikku aega ning loonud midagi imemaitsvat, mõeldes just temale, kingi saajale. Koos erilise inimesega kooki süüa on mitu korda magusam kui üksinda!
Pavlova isale
Selle Pavlova valmistasin oma kallile isale sünnipäevaks. Mu isa on täielik nn „valgete kookide“ fänn! Kõik „tumedad“ ehk šokolaadikoogid jätab ta pigem söömata. Isale on Pavlova puhul tähtis, et see oleks seest vahukommine ja pealt krõbe ning et katteks oleks õhuline vahukoore-juustukreem. Just sellise ja talle mõeldes selle Pavlova tegin.“
Pavlova kook
Põhi:
5 muna
1/5 tl soola
275 g suhkrut
1 tl maisitärklist
2 tl sidrunimahla
Kate:
300 ml vahukoort
200 g Merevaiku
1 tl vanillisuhkrut
2 viigimarja
peotäis jõhvikaid
peotäis arooniaid
50 g tumedat šokolaadi
tüümiani või münti
Eralda munavalged munakollastest. Vahusta munavalged soolaga seni, kuni munavalge on saavutanud juba kerged vahutipud. Hakka järk-järgult lisama suhkrut, samal ajal vahustades. Vahusta veel, kuni saad korraliku vahu. Nüüd lisa tärklis ja sidrunimahl. Vahusta veelkord mõned sekundid – vaht peab olema nii paks, et kui kausi pea kohale tõstad, siis ei kuku munavalgevaht sulle pähe!
Kuumuta ahi 150 kraadini (pöördõhurežiimil). Määri vaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 22 cm läbimõõduga ringi kujuliselt. Tõsta plaat ahju ja alanda kohe kuumust 110 kraadi juurde. Lase Pavloval umbes 1 tund ja 30 min küpseda ja tõsta siis ahjust välja.
Lase jahtuda ja valmista kreem. Kreemi jaoks löö kõigepealt koor ja suhkur kergelt vahtu, lisa siis Merevaik ja vahusta veel, kuni saad koheva kreemi.
Määri kreem Pavlovale katteks. Sulata vesivannil šokolaad. Kaunista kook marjade, sulašokolaadi ja mõne rohelise mündi- või tüümianioksaga!
Fotod: Egert Kamenik