Imekaunite maiuste meister, tunnustatud kondiitrikunstnik Merle Jakobson ütleb, et küpsetamine on tema jaoks rõõm valmistada rõõmu.
Merle: „Küpsetamine on minu jaoks rõõmu jagamine. See on mitmekordne rõõm – esiteks valmistamisrõõm, oma heade mõtete ja soovide lisamine küpsetisse. Sellele järgneb andmisrõõm, oma loomingu jagamise rõõm.
Küpsetamine on rõõm valmistada rõõmu. Sööja rõõm on samuti mitmekordne, esmalt süüakse ju silmadega ja seejärel suuga.
Vahel, kui suurem hulk maiustusi ootab tegemist, tuleb mulle appi mu isa. Kui küpsetan temaga koos, on rõõm veel suurem. Jagatud ühised hetked on kulla hinnaga – mis muud siin elus ongi olulisem?
Mõtled, kellele küpsetad
Küpsetades mõtlen eelkõige saaja peale või kujutan teda ette. Proovin oma küpsetise vormida sööja moodi. Minu tööd mõjutavad vägagi märksõnad naiselik või mehelik, laps või vanaema, suvi või sügis, šokolaad või mari, minimalistlik või külluslik.
Miks just vaarikamakroonid?
„Sest ma ei ole veel näinud kedagi, kellele pärast mu makroonide maitsmist ei oleks makroonid ikka maitsenud. Vaarikas on ilmselt mu lemmikmari ka!“
Vaarikamakroonid
Makroonikestad Itaalia beseega:
150 g tuhksuhkrut
150 g mandlijahu
55+55 g (kokku 110 g) munavalget
150 g suhkrut
50 g vett
soovi korral roosat toiduvärvi
Vaarikaganache:
150 g valget (kuvertüür)šokolaadi
50 g vaarikakuvertüüršokolaadi (nt Valrhona Inspiration Framboise, selle puudumisel kasuta üksnes valget šokolaadi)
100 g vaarikapüreed
veidike sidruni- või laimimahla
10 g (moosi)suhkrut
50 ml vahukoort
Sõelu tuhksuhkur ja mandlijahu kaussi, vala peale pool munavalgest. Teine osa munavalgest kaalu mikserikaussi. Lase väikses potis keema suhkur ja vesi. Samal ajal asu mikseriga vahustama munavalgeid. Kui siirup jõuab 118 kraadini, vala see vahustamist jätkates munavalgevahule. Vahusta edasi, kuni munavalgevaht on paks. Lisa soovi korral toiduvärv.
Tõsta valminud besee kuivainete peale ja sega hoolikalt spaatliga ühtlaseks. Jätka segamist, kuni tainas muutub voolavaks. Tõsta segu pritskotti ja pritsi sobiva suurusega makroonid ettevalmistatud ahjuplaadile (kasuta näiteks küpsetuspaberit või silikoonmatti). Soovi korral puista makroonidele nonparelle või marjajahu. Jäta makroonid kuivama u 20-30 minutiks. Eelsoojenda ahi 135 kraadini. Küpseta makroone u 15-20 min, seejärel lase täielikult jahtuda.
Vaarikaganache tegemiseks tükelda šokolaad kaussi. Kuumuta potis keemiseni vaarikapüree, suhkur, sidrunimahl ja vahukoor. Vala segu šokolaaditükkidele ja sega ganache ühtlaseks, kasutades näiteks saumikserit. Kata ganache toidukilega ja hoia paksenemiseni külmikus. Seejärel tõsta ganache pritskotti ning täida makroonid. Hoia enne söömist üleöö külmikus.
Fotod Kaare Sova