Kogukondlikud banaanileivad

1705

Elsa Jukola Tartu Toidujagamisest ütleb, et küpsetamine toob kaasa palju positiivsust ja lisarõõmu annab teadmine, et saad küpsetist jagada. Need koogid siin valmisid koguni nelja ühenduse – Tartu Toidupanga, Taimse Teisipäeva, Tartu Toidujagamise ja Looming Hosteli koostöös – ning läksid seejärel tartlastele tasuta jagamiseks. Tõeliselt kogukondlikud koogid!

Elsa: „Minu meelest toob küpsetamine kaasa palju positiivsust. Tunnen alati, kui küpsetan, kuidas mu stressitase langeb! Teiseks toob küpsetamine tuppa mõnusa hõngu. Ning loomulikult on nauding see, kui küpsetised on valminud ning neid saab maitsma hakata!

Mind võib tihti leida köögis midagi küpsetamas. Mulle meeldib oma pere üllatada nii magusate kui soolaste maitseelamustega. Usun, et see tugevdab suhteid ja loob parema õhkkonna. Ning kuna toit ise on minu jaoks väärtus, siis üritan ma kõik nö jäägid alati kuidagi ära kasutada.

Koos küpsetades on rõõmu ja elamusi kindlasti topelt. Mulle isiklikult meeldib enamasti küll üksi küpsetada, sest siis saan koostisosad ning mõõdutopsikud omas tempos ja oma käe järgi sättida, kuid oma topeltrõõmu saan ka siis, kui küpsetist pärast teistega jagan. Kindlasti meeldib mulle pere või sõpradega ühiselt kokata siis, kui on tulekul pühad või sünnipäevad. Varsti on käes jõulud, siis teen kindlasti perega koos piparkooke!

Ele-Liis, Triin ja Elsa panevad küpsetised Tartu Toidujagamise kõige uuemasse toidukappi Aparaaditehases.

Küpsetasime koostöös

Seekord küpsetasime Tartu Toidujagamise vabatahtlikena koos Taimse Teisipäeva liikmetega. Küpsetamiseks pakkus oma köögi Looming Hostel ning päästetud toiduainetega varustas Tartu Toidupank. Mõte sellest, et saame oma küpsetisi jagada suure kogukonnaga, lisas sellesse protsessi palju positiivseid emotsioone – peale selle saime ettevõtmise käigus uusi tutvusi.

Oma küpsetised viisime Tartu Aparaaditehasesse, kus hiljuti avasime uue toidujagamise kapi. Kapist võivad kõik, kes soovivad, endale meelehead võtta, ja samuti võivad kõik sinna toitu teistele jagamiseks panna. Ma siiralt loodan, et meie kaks kooki jõudsid tänu sellele ettevõtmisele paljude inimeste koju ja et me saime tänu sellele tuua rõõmu ja soojust!

Taimne banaanileib

Valisime küpsetamiseks taimse šokolaadikoogi ja taimse banaanileiva – mõlemad koogid on väga lihtsad valmistada ja väga maitsvad.“

Šokolaadikook

350 g nisujahu
1 tl soodat
0,25 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
30 g kakaod
0,25 tl soola
200 g suhkrut
150 ml õli
150 ml sooja kohvi
150 ml sooja vett
100 g tumedaid šokolaadinööpe (soovi korral)

Glasuur:
60 ml taimset piima
200 g tumedat šokolaadi

Sega kõik kuivained kokku. Lisa õli, kohv ja vesi ja sega sisse šokolaadinööbid, kui neid kasutad. Sega kõik läbi ja kalla küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga küpsetusvormi. Küpseta 25 minutit 180 kraadi juures. Lase täielikult jahtuda. Glasuuri jaoks sulata vesivannil tume šokolaad taimse piimaga, sega ühtlaseks ja vala koogile. Soovi korral kaunista kook röstitud mandlilaastudega. Naudi tassi tee või kohviga!

Banaanileib

3 küpset banaani
0,5 kl taimset piima
3 sl õli
2/3 kl pruuni suhkrut
2 kl jahu
1 tl kaneeli
3 tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola
1 dl tumeda šokolaadi tükke

Tükelda kaussi banaanid, lisa taimne piim ja õli. Püreesta saumikseriga. Lisa pruun suhkur, jahu, kaneel, küpsetuspulber ja sool ning sega. Lisa šokolaaditükid. Küpseta 180 kraadi juures umbes 60 minutit ja lase jahtuda.

Fotod: Lauri Kulpsoo