Pille tuuleoad

1576

Eesti esimese kokandusportaali Nami-Nami looja ja perenaine Pille Petersoo ütleb, et köögist hõljuv kaneelirullide lõhn teeb kodu kutsuvaks ja sööjate heameel on küpsetaja rõõm.

Pille: „Küpsetamine on minu jaoks tuju tõstev ja rahustav tegevus. Köögist hõljuv kaneelirullide, õunakoogi, sibulapiruka või muu küpsetise lõhn on lummav ja teeb kogu majapidamise kutsuvaks ja soojaks. Pereliikmete ja sõprade silmist peegelduv heameel ja nauding mõjub alati toniseerivalt!

Sõbrad mahuvad alati kööki

Meile meeldib väga võõrustada ja toidul on sel puhul muidugi väga tähtis roll. Mulle meeldib köögis toimetada ja kuna köök on tegelikult üsna väike, siis väga mitu inimest sinna süüa tegema ei mahu. Seepärast, kui tahame üheskoos midagi maitsvat valmistada, oleme seltskonnaga ka erinevates õpitubades kokku saanud. Enne laste sündi tegin ka avalikke kokakoolitusi, aga pere, sealhulgas kolme algkoolilapse, Nami-Nami ja poliitika kõrvalt on koolitamisteks vaba aega raske leida. Lähimad sõbrad mahutan muidugi alati kööki ja söögilaua ümber ära. Kui koroonaperiood läbi saab, siis ilmselt tavapärasest sagedaminigi – suhtlemisnälg ja võõrustamisvajadus on ju vahepeal rahuldamata jäänud.

Omatehtud maius on oodatud kink

Viime tihti külakostiks omatehtud küpsetise – olenevalt peost on see siis kook, pirukas või hoopis kringel. Minu singi-juustukringel ja pohla-martsipanikringel on alati väga oodatud! Oleme külakostiks viinud ka näiteks metsmaasikamoosi või mõne põneva vürtsmoosi juustu kõrvale. Tänavu oli kehv pihlaka-aasta, aga brändi või lausa konjakiga kultuurpihlakamarmelaad on olnud alati suur hitt!

Profitroolid sõbrannadega

Mulle tundub, et keedutainaga küpsetamist veidi kardetakse. Õhus on palju küsimusi – kui paks see tainas ikka olema peab ja kas see ikka kerkib seest õõnsaks ja kuidas see täidis sinna profitrooli või tuuletasku sisse saab jne. Tegelikult on tegemist igati lihtsa küpsetisega ja mulle meeldib, et tuuleube – see on üks eestikeelsetest vastetest prantsusepärasele profitroolile – saab teha nii soolase kui ka magusa täidisega.

Meie Merilin-Sireti, Margiti ja Kadriga täitsime pooled tuuletaskud tuunikala-toorjuustukreemiga ja pooled karamelli-kohupiimakreemiga.“

Sõbrannadega koos. Profitroole täidavad Pille, Merilin-Siret ja Margit.

Tuuleoad

Keedutaigen
2,5 dl vett
125 g tükeldatud võid
1 tl suhkrut
0.5 tl soola
150 g nisujahu
4 suurt muna

Kuumuta paksupõhjalises potis vesi, võikuubikud, sool ja suhkur keemiseni. Kohe, kui või on sulanud, tõsta pott tulelt ning lisa korraga kogu jahu. Sega samal ajal hoolega ja kiiresti puulusikaga, kuni jahu on segunenud. Tõsta pott uuesti tulele ning sega hoolega 2-3 minutit keskmisel kuumusel, et tainast osa niiskust välja saada. Tainas peaks olema pehme ja sile.

Kalla tainas teise kaussi ning lase jahtuda u 60 kraadini. Sega ükshaaval juurde munad, iga kord puulusikaga korralikult segades (kui kasutad nn lauamikserit, siis sega madalaimal kiirusel juurde üks muna, siis tõsta kiirust ning sega ükshaaval juurde ülejäänud munad). Valmis tainas peaks olema paks, läikiv ja aeglaselt voolav, kui lusikaga kausist välja tõsta.

NB! Tainas tuleb soojast peast vormida! Pane tainas kondiitripressi sisse ning pressi vajaliku kujuga küpsetised. Ümmargusi profitroole võib ka kahe tee- või supilusika abil vormida. Kui tainas jääb liiga träpsuline, siis võid märja näpuga siledamaks siluda.

Pane 200-kraadisesse ahju, siis keera ahi 180 kraadi peale ja küpseta umbes 20 minutit, kuni profitroolid on kenasti kerkinud ja kuldpruunid. Umbes 15 minuti pärast küpsetamise algust tõmba ahjuuks kergelt praokile ja jäta näiteks puulusikas ahjuukse vahele, siis pääseb liigne niiskus ahjust välja.

Katsu valmis küpsetisi sõrmega – kui need tunduvad krõbedad ja kuivad, on nad valmis. Võta ahjust välja ning tee terava noaga külje peale või alla väike sisselõige, et aur saaks välja ega teeks valmis profitroole niiskeks.

Lase jahtuda, lõika siis pooleks ja täida kohupiimakreemi või soolase toorjuustukreemiga. Täidise võid sisse pritsida ka pritskotiga. Magusa täidisega profitroolidele puista tuhksuhkrut.

Fotod: Meeli Küttim