Lia ja hullult hea mandli-õunakook

2197

„Mulle meeldib küpsetada pigem teistele,“ ütleb Lia Virkus, väsimatu retseptilooja, kirglik toiduajakirjanik ja rohkem kui saja kokaraamatu autor. „Usun, et loon küpsetades midagi head, teen inimestele rõõmu ja pakun maitseelamust.“

Lia: „Küpsetamine on minu jaoks puhas rõõm ja pühendumine. Elan sellesse kogu hingega sisse, et küpsetis saaks kaunis ja maitsev. Ma ei tea, millest see tuleb, aga alati on tulemus sutsuke erinev. See teebki küpsetamise võluvaks, loovaks ja põnevaks. Tihti ei saa kooki ise ju enne maitstagi, kui külla viid või serveerid! Usun ise nii, et loon küpsetades midagi head, teen inimestele rõõmu ja pakun maitseelamust.

Üksi ja koos

Mulle meeldib enim küpsetada üksi, nii saan keskenduda ja pühenduda. Naudin tõesti väga kogu protsessi. Panen hea muusika taustaks, see annab hea meeleolu, unustan kõik muu ümberringi ja olen hetkes.

Kui küpsetame seltskonnaga koos, on teistmoodi tore, aga siis kipun lobisema ja küpsetis võib kauemaks ahju ununeda. Tähelepanu hajub ju!

Pakkuda rõõmu

Jagatud hetked on väga magusad! Mulle meeldibki küpsetada pigem teistele, teha rõõmu ja pakkuda elamust. Aga vahel ka endale, oma kallile kaasale või lastele. Mõtlen alati sellele inimesele, kellele küpsetan, panen kõik oma head soovid-mõtted koogi sisse.

Miks just see õunakook?

Õuna-ja rabarberikoogid on mu suured lemmikud. Olen oma toiduajakirjaniku karjääri jooksul teinud pildile sadakond õunakoogiretsepti, enamik neist ka kokaraamatutes. On keerulisemaid ja raskemaid, rammusamaid ja lahjemaid. Küll suuri plaadikooke, ümmarguses pirukavormis ja keeksivormis kooke, muffineid ja väikseid tartalette. Viimase aasta lemmikuks on saanud just see õunakook. Usun, et selle juures on mu ära võlunud sidrunikoorega maitsestatud rikkalik mandlitäidis ja Hasselbacki õunad koogi kattes. Krõbe muretainapõhi, parasjagu õuna, mitte liiga magus. Maitseb hea nii leigelt samal päeval kui ka jahtunult järgmisel. Selle küpsetamine on ka väike väljakutse – pole ainult kokkusegamise rõõm ja küpsetamine. Kiidusõnad ja maitseelamus on aga garanteeritud. Tasub proovida!“

Hullult hea mandli-õunakook

12 tk
Valmistusaeg: 40 minutit+ ahjus 50–60 minutit

Põhi:
125 g võid
3 dl nisujahu
1 dl suhkrut
1 munakollane
soola

Mandlitäidis:
150 g toasooja võid
2 dl suhkrut
2 muna
1,5 tl vanillsuhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
3 dl mandlijahu
1 sidruni riivitud koor

Õunatäidis:
5 õuna (u 800 g)
1 sidruni mahl
1 dl suhkrut

Sega põhjaained ühtlaseks tainaks, lisa näpuotsaga soola. Vajuta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 26–28 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Tõsta täidise valmimiseni külma.

Riivi pestud sidruni koor. Poolita sidrun ja pigista välja mahl. Sega mahl suhkruga, kuni suhkur lahustub. Pese õunad ja poolita. Puhasta südamikest ja tee 7 õunapoolikul pealt tihedad sisselõiked, aga mitte lõpuni välja (nagu Hasselbacki kartulitel). Proovi, mitu õunapoolikut vormi mahub, 5 või 7, oleneb vormi ja õunte suurusest – nii palju õunu ette valmistagi. Veereta õunu suhkru-sidrunimahlas ja jäta sinna ootele. Ülejäänud 3–5 õunapoolikut lõika õhukesteks viiludeks ja laota põhjale.

Vahusta toasoe või suhkrutega, lisa ükshaaval munad, vahustamist jätkates. Lisa ka kardemon, riivitud sidruni koor ja küpsetuspulbriga segatud mandlijahu. Sega ühtlaseks ja laota õunaviiludele.

Vajuta õunapoolikud täidisele, ümar pool peal. Küpseta 170kraadises ahjus 50–60 minutit. Kui kook on keskelt ikka vedel, lülita ahi välja ja jäta veel 15 minutiks järelküpsema või kuni kook on keskelt ka küps. Lase täiesti jahtuda ja naudi. Pidulikul puhul serveeri kooki kohvi kõrvale külma vanillijäätise või isekeedetud vanillikastmega.

Retsept ja fotod Lia peagi ilmuvast uuest kokaraamatust „Minu parimad. Lihtsad kodused toidud ja küpsetised.“

Fotod: Marek Metslaid (Lia foto) ja Jaan Heinmaa (koogifoto).