Indrek ja tagurpidi õunakook

1917

Väsimatu ideelooja ja projektide käivitaja, Toidupanga vabatahtlik ja headuseringi ellukutsuja Indrek Kaing küpsetab kooke nii oma suurele perele kui tänuks. Ja tema koogil – maailmakuulsal tagurpidi õunakoogil tarte Tatin – on oma lugu!

Indrek: „Küpsetamine ja üleüldse kokkamine on minu jaoks zen-aeg. See annab mulle võimaluse unustada mõneks tunniks argised mured ning pühenduda tehtavale roale. Köögis tegutsemisest kujuneb enda sisse vaatamise aeg, kus mõtted käivad omi radu. Naudin seda protsessi väga ja soovin, et mul oleks selle jaoks rohkem aega. Kuna see on mu jaoks poolmeditatiivne tegevus, siis eelistan koduses köögis pigem üksi toimetada.

Kooskokkamistel on oma võlu

Ühiskokkamistes on hoopis teine võlu ja teine eesmärk – sotsialiseerumine. Vahel toimetame köögis abikaasaga koos just sellepärast, et see omakorda, oma veidral moel, annab võimaluse segamatult rääkida asjadest, mis on mitmeid päevi erinevatel põhjustel edasi lükkunud. Teisalt, kuna kõik meie lapsed käivad juba koolis, siis on ka nende huvi köögi vastu kasvamas. Tahan iga nende huvipunkti üles korjata ning neid küpsetamisel-kokkamisel innustada ja toetada. See huvi on õnneks kasvutrendis!

Koogid tänuks ja kingiks

Kui küpsetan üksi, peab mul olema põhjus. Üldiselt küpsetan kas perele, sõpradele või kas või ainult selleks, et vaimul puhata lasta. Kooke ja eriti just hapusaia teen aga pigem teadmisega, kellele ja miks neid kinkida tahan. Vahel küpsetan selleks, et konkreetse heateo eest tänada. Vahel küpsetan midagi kingiks täiesti ilma põhjuseta, et saaja üllatus veelgi suurem oleks. Enda tehtud koogis on sees saaja väärtustamist ja austust.

Tarte Tatini lugu

See kook on mulle isiklikult väga tähtis mitmel põhjusel. Umbes kümme aastat tagasi käivitasime koostöös Viimsi Rannarahvamuuseumi toonase tiimiga Viimsi ubinapäeva traditsiooni. Lühidalt öeldes on need mahlapressimise talgud kohaliku kogukonnaga. Ubinapäeva kontseptsioon on ajas kasvanud ja meiega liitunud Nami-Nami asutaja Pille Petersoo hakkas vedama selle päeva koogivõistlust. Ka minul paluti sinna kook esitada. Siis taipasin, et liha ja porgandiga saan kenasti hakkama, aga kookide osas pole mul kunagi mingit lemmikut olnud. Toona polnud koogid üldse minu teema!

Pöördusin siis sõprade poole, kes olid lahkelt nõus mulle koogitegemist õpetama. Minu lahkeks õpetajaks sai Chef Heidi Pinnak, õppeköögiks Chef Dimitri Demjanovi tollal veel avatud restoran Egoist ning koogiks toona restorani menüüs olnud tarte Tatin.

Olen aastate kaupa seda kooki teinud ja üsna palju kinkinud. Just see tarte Tatin jääb kindlasti üheks mu signatuuriks – minu jaoks on selles koogis endiselt sees see hea tunne, mida nood tippkokad mulle oma aega andes ja oskusi õpetades kinkisid.

Retsepti avaldamiseks küsisin autoritelt muidugi luba.“

Tarte Tatin restorani Egoist moodi

(retsepti autorid Dimitri Demjanov, Heidi Pinnak)

Põhi:
250 g jahu
150 g suhkrut
150 g võid
1 muna
näpuotsaga soola

Täidis:
8 Antonovka või Granny Smithi õuna

Siirup:
210 g siirupit
100 g tsitrusemahla
3 tähtaniisi õit
kaneelikoort
ingverit

Kõigepealt maitsesta siirup. Selleks kuumuta hele siirup ja lisa tsitruse mahla, lisa tähtaniis, tükk kaneelikoort ja ingverit. Segu läheb tulel korraks tükki, aga sega rahulikult edasi, kuni uuesti kokku sulab. Kurna segu läbi sõela, tulemuseks peaks olema ca 270 g maitsestatud siirupit.

Määri vorm ohtra võiga. Vala kogu siirup võitatud vormi.

Puhasta ja koori ca 8 keskmise suurusega Antonovka või Granny Smithi õuna ning lõika neist ¼ sektorid. Paiguta õunatükid ringikujuliselt esmalt vormi serva, seejärel sissepoole. Lao sektoritest oma kujund, oma signatuur. Vaata, et õunu oleks tihedalt ja põhi kusagilt ei paistaks.

Taigna tegemiseks sega toasoe või ülejäänud komponentidega käte vahel, kuni taigen on ühtlane. Mässi toidukilesse ning pane külmikusse tahenema ca 30 minutiks.

Rulli taigen laual vormist pisut suuremaks, ühtlase paksusega kettaks. NB! Kahe toidukile vahel on rullimine mugavam. Eemalda ühelt poolelt kile ning teisest hoides saad taigna mugavalt eeltäidetud vormile asetada. Kata vorm taignaga ning suru servad kinni. Kui kuskile kipub auk jääma, vormi ülejäänud tainast pulk ning täida auk sellega. Torka kahvliga mõned õhuaugud taignasse.

Küpseta 35-45 minutit 185-kraadises ahjus. Kook on valmis, kui taigen on pealt ilus kuldne.

Võta ahjust ja lase laual 5-7 minutit jahtuda. Ära pikemaks jäta, muidu jääb kook vormi sisse kinni. Aseta serveerimisalus tagurpidi vormile ning pööra vorm sujuvalt ümber. Kui kook kohe tsentrifugaaljõuga alusele ei kuku, siis oota. Ise kukub. Kui siiski on mingil põhjusel mõni koogitükk vormi külge jäänud, proovi kook n-ö ära parandada.

Serveeri jahutatult. Lõika 8-12 tükiks, paku kõrvale vanillijäätist, sidrunisorbeed või vahukoort, kaunista suhkrusiirupi või vedela mee triipudega.

Fotod: Piret Räni