Ave ja küpsisetort

2106

Armastatud kunstnik ja meie küla eit Ave Nahkur ütleb, et ainult endale ei tee ta üldse kooki. „Kui ma üldse midagi teen, siis ainult jagamiseks,“ ütleb ta. Ave spetsialiteet on küpsetised, mis ei vaja valmimiseks ahju – pannkoogid ja küpsisetort.

Ave: „Ma ei ole üldse mingi küpsetaja! Ma ei suuda teha mingit toitu, mille peab ahju panema – siis on see toit minu jaoks kadunud, ma lähen midagi muud tegema ja unustan joonelt ära, et midagi on ahjus. Paar päeva tagasi panin kartulid ahju ja siis tulid külalised. Muidugi ma ei mäletanud neid kartuleid! Imps päästis olukorra – kartulid olid juba pruunid ja nahkmantlites, aga no põlenud veel polnud.

Sellepärast teen ma ainult toorkooke ja pannkooke, neid ei pea ahju peitu panema. Pannkooke hakkan küpsetama tavaliselt siis, kui mul on paha tuju. Neid võin ma teha kas või une pealt – ise magan ja valan tainast pannile!

Üksi või koos

Kui olen üksi, et tee ma tavaliselt süüa. Käin ostan üle tee poest mõne piruka või keeran endale kannmikseris pesto või smuuti kokku. Toit ongi minu meelest jagamiseks, see ühendab ja teeb tuju heaks. Kui me elasime Raudojal, siis käisid külaeided ikka meil ja tõid alati ise kooke ja head-paremat kaasa. Igal pool, kus me elanud oleme, oleme kohalikega sõbraks saanud ja toidul on selles oma osa. La Gomeral oli meil tore naabritädi ja nüüd siin Viljandis on ka naabritädi, kes armastab süüa teha. Tal on oma lapsed maailmas laiali, nendele süüa pakkuda ei saa, ta siis kutsub meid endale külla ja jagab, mis tal seal parajasti tehtud on.

Kui meile külalised sisse sajavad – ja seda ikka juhtub – siis ma ei tee probleemi, kui mul pole midagi pakkuda. Ma ütlen, et vaadake ise külmkapist midagi, ja siis läheb nii, et kõik teevad koos süüa. Tütar Eva küpsetab kooke – tema on meil suvel kunstikohvikus ka põhikokk – , mina teen kohvi, Imps paneb võibolla mõne hautise ahju. Ikka koos on tore süüa teha.

Miks küpsisetort?

Küpsisekooki teen ma sellepärast, et see ei vaja ahjus põletamist. Sellega saan ma hakkama! Kõige parem tuleb see Selga küpsistest. Gomeral me tegime Marie küpsistest ka – seal Selgasid ei olnud – aga see ei tulnud üldse hea! Küpsised ei seisnud koos, surusime need siis hoopis sodiks ja tordi asemel tuli kausimagustoit. Eestis tuleb see kook palju rammusam!“

Küpsisetort

3 pakki Selga küpsiseid
1 pakk kohupiima (torus)
500 g hapukoort
1 prk kondenspiima
1 pk kirsse (külmutatud)
2 banaani

Kate:
1 pk vahukoort
3 sl suhkrut
meelepäraseid marju

Sega piimatooted omavahel. Lao ümara lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele küpsised. Vala pool segust vormi põhjale. Viiluta banaanid ja vala pool viiludest koos poolte kirssidega segule. Lao teine kiht küpsiseid. Vala peale ülejäänud segu ja ülejäänud banaaniviilud ja kirsid. Lao peale viimane kiht küpsiseid.

Pane kook külmkappi ja lase tal seal öö otsa pikutada. Järgmisel päeval vahusta vahukoor suhkruga. Võta kook vormist välja ja kaunista vahukoore ja käepäraste marjadega.

Fotod: Priit Raudla