Sügisvärvides mustasõstra-vaarika-pistaatsia tort

16

Tordimeister Merle Jakobson valmistas need imelised heateotordid Maarja külale.

Merle sattus heateokampaania uudisest kohe õhinasse. Kuuldes, et Lions Klubi Tartu Toome (mis on muide esimene ainult naiste klubi Eestis) on oma heateopäeva raames külastamas 14. oktoobril Maarja Küla, pakkus ta välja, et pakib neile tordid külaskäigule kaasa ja ettepanekust haarati hetkega kinni.

Merle valmistas kaks mustasõstra-vaarika-pistaatsia torti (läbimõõduga 24 ja 22 cm), saades inspiratsiooni erksatest sügisvärvidest. Tortide sisse läksid pistaatsiabiskviit, pistaatsiakrõbedik, mustasõstravaht, marjatarretis, vaarikavaht ja pistaatsiakreem, kaunistuseks mustasõstrakreem ning makroonid.

Tagasiside oli paitav.

Pistaatsiabiskviit:
175 g munavalget
140 g suhkrut
140 g mandlijahu
70 g tuhksuhkrut
70 g jahu
35 g pistaatsiapastat
hakitud pistaatsiapähkleid

Marjatarretis:
400 g marju (mustikad, vaarikad, mustad sõstrad)
65 g suhkrut
6 želatiinilehte

Pistaatsiakrõbedik:
100 g valget šokolaadi
20 g pistaatsiapastat
40 g vahvlipuru

Mustasõstravaht:
400 g mustasõstrapüreed
8 želatiinilehte
80 g suhkrut
40 g vett
2 spl mustasõstralikööri
335 g vahukoort

Vaarikavaht:
335 g vaarikapüreed
65 g suhkrut
65 g tuhksuhkrut
7 želatiinilehte
15 g sidrunimahla
10 g vaarika eau-de-vie’d
450 g vahukoort
vaniljet

Pistaatsiakreem:
315 g piima
50 g pistaatsiapastat
65 g suhkrut
65 g munakollast
4 želatiinilehte
250 g vahukoort
vaniljet

Tordi autor: Merle Jakobson