Pöörased pavlovad

71

Kes meist ei armastaks Pavlovat?! Pavlova on kook, mis sobib ülihästi nii tähistamiseks – kui on hea tuju – ja on imeline kaaslane lohutuseks – kui tuju juhtub olema kehvake.

Oluline on, et beseed jääksid seest pehmed ja siidised kui vahukommid ning pealt krõbeda koorikuga. Katseta sel nädalalõpul seda klassikalist retsepti ja jälgi hoolega, kuidas vähendada kuumust ahjus.

Vaja läheb:
5 munavalget
250 g suhkrut
2 tl tärklist
1,5 tl veiniäädikat

Täidise jaoks:
hapukat toormoosi, sidruni- või grenadiinikreemi
vahukoort, soovi korral kohupiima
marju

Vahusta munavalged koos suhkruga kõvaks vahuks. Sega juurde tärklis ja veiniäädikas. Võta pritskott ja sakiline otsik ning pritsi vaht küpsetuspaberilga kaetud ahjuplaadile. Tee kõigepealt koogi ringikujulised põhjad ja seejärel ääreringid. Nii ehitad koogipõhja-kausid. Jäta ringidele suured vahed, sest need paisuvad ahjus kohevaks.

Küpseta 140 kraadi juures 10 minutit, seejärel alanda kuumust ja küpseta 120 kraadi juures veel 10 minutit. Lõpuks keera kuumus 110 kraadini ja küpseta veel 10-13 minutit, kuni on tekkinud põhjakoorik ja kooke saab tõsta. Sobib hästi keerdõhu programm, kuid saab ka ilma. Lase kookidel aeglaselt jahtuda.

Jahtunud Pavlova põhjadele sobib imeliselt lusikatäis toormoosi või sidrunikreemi, grenadiinikreemi või midagi muud hapukat. Pavlova kreemi võib valmistada vahukoorest ja lisada kiivid või maasikad, aga võib teha ka kreemi koos kohupiimaga vahekorras 1:1 koos maitse järgi lisatud suhkruga.

Retsept: Õnne Tikerpalu